Fleur Launspach Leeftijd | Fleur Launspach, oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland, is een ervaren internationale journalist die heeft gewerkt voor grote nieuwsnetwerken en voor enkele van ‘s werelds populairste streamingdiensten.

Fleur Launspach Leeftijd
Fleur Launspach Leeftijd

Fleur Launspach behaalde haar bachelor Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in het maken van documentaires. Als freelance camerajournalist werkte ze aan producties in Zuid-Amerika en Afrika voor onder meer Follow The Money, Al Jazeera, Nieuwsuur, OneWorld en VPRO Buitenland.

In mei 2021 neemt Launspach als correspondent in het Verenigd Koninkrijk Tim de Wit over. Ze werkte eerder samen met De Wit aan verschillende projecten. Ze werkte twee jaar als freelance journalist in Londen, waar ze verhalen deed voor onder meer Al Jazeera English en NBC News.

In de serie After the Klap maakte ze ook een documentaire over de brand in de Grenfell Tower, die werd uitgezonden op de BBC. “Een ervaren internationale journalist die heeft gewerkt voor grote nieuwsorganisaties en enkele van de toonaangevende streamingdiensten”, beschrijft ze zichzelf op haar website.

Ooit zat ze een jaar op de economische afdeling van de Universiteit van Amsterdam, waar ze ontdekte dat professoren in hun ijdelheid niet zo veel verschillen van hun transseksuele grootvaders uit de jaren tachtig, zoals ze had aangenomen.

Deze laatste categorie mannen was het onderwerp van een documentaire die ze maakte, getiteld ‘My Grandpa Was A Woman’. Fleur heeft ook reportages en korte documentaires gemaakt in Kenia, Ghana en Colombia voor Nieuwsuur en Holland Doc, maar ook voor andere outlets.

Dat ze zo’n grote interesse heeft in beeld en geluid komt als een verrassing in een gezin waar het motto altijd ‘schrijf een boek’ is geweest. Samen met haar vader, een tandarts, breekt zij met de traditie.

Ze zetten mensen op de proef, ondanks hun verschrikkelijkheid als baby. De één omdat het gewoon nodig is, en de ander omdat er mooie journalistieke verhalen van kunnen worden gemaakt.

Fleur Launspach Leeftijd

En ondanks dat er steeds meer bij komen, mag Fleur zich ook als een van de weinige echte Sven Kockelmann-supporters in het land noemen. Het zal iets te maken hebben met haar huidige functie bij Brandpunt, verwachten we. Maar hoe energiek deze dame van buiten ook lijkt te zijn, ze kan van binnen behoorlijk slaperig zijn.

Toen haar werd gevraagd naar haar weekendplannen, loog ze en zei dat ze liever ‘thuis op de bank zat’. Dit was tijdens een vrijdagmiddagsnack toen ze hard aan het drinken was onder de tafel met de rest van haar collega’s. Ook als ze lang stil moet zitten, doet ze dat het liefst ergens in Latijns-Amerika met een huisdier waarmee ze in het Spaans over het leven kan praten.

Het is ronduit fascinerend om verslag uit te brengen over het Verenigd Koninkrijk, zegt She Says. Je dagen zullen enorm variëren, van dwalen door de straten van het door oorlog verscheurde Belfast tot het uitvoeren van politiek theater in het Lagerhuis, dat zowel kleurrijk als vermakelijk is.

Het Britse volk is verbijsterend en tegenstrijdig, beleefd en gemeen, extreem rijk en vreselijk verarmd. De nieuwscyclus is een nooit eindigende carrousel. Journalistiek en politiek zijn zo met elkaar verweven dat zelfs de minister-president lichtvaardig maakt dat hij af en toe nog in dienst is van een krant.

Het begin van mijn correspondentie valt samen met het begin van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Afgezien van het Europese continent, waar ze zich nooit echt thuis hebben gevoeld, concentreren ze zich nu op hun relatie met de rest van de wereld, wat ze nog nooit eerder hebben gedaan.

Mijn eerdere ervaring in het internationale nieuws komt goed van pas: ik heb eerder voor Al Jazeera English in het Midden-Oosten gewerkt en in de jaren daarvoor reisde ik als freelance journalist door Afrika en Latijns-Amerika, waar ik waardevolle inzichten opdeed.

Fleur Launspach Leeftijd
Fleur Launspach Leeftijd

En nu ik een paar jaar op dit eiland in de Noordzee heb gewoond, mag ik het mijn thuis noemen. Ik ben hier, met mijn neus op de slijpsteen van de politiek en mijn hart dicht bij de harten van de Britten, om verslag uit te brengen over een land dat zichzelf herdefinieert in de nasleep van de Brexit.

You may also like...