Femke Kok Lengte | Femke Kok is een Nederlandse langeafstandsloper die bekend staat om haar expertise op de 500 en 1000 meter sprint. Ze heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen en Wereldkampioenschappen.
FEMKE KOK is naar de top van de vrouwelijke hiërarchie van de sport gestegen en ze weet het: “Vandaag was alles of niets.”

Femke Kok Lengte
Femke Kok Lengte

Femke Kok glijdt met een strak gezicht naar de startlijn na het verlaten van de speciale ‘box’ met coach Michel Mulder, haar duimen tegen elkaar. Als Thialfs spreker voor de openingsronde haar naam roept, lijkt ze daar geen last van te hebben.

Er was geen glimlach, en er was geen hand in de lucht. Vanaf de tribune merk je dat hij stug is geworden door de stress. Na een mislukte poging van de 1000 meter op tweede kerstdag en een voorseizoen met veel tegenslagen is dat niet verwonderlijk. Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen jaren is dit logisch.

Sinds ze succesvol is in haar pogingen om de top van de wereldranglijst te bereiken, staat ze tijdens de angstige sprintdagen ineens bekend als de Nederlandse hoop.

Haar tijden bij de junioren hebben al indruk gemaakt en ook bij de senioren vrouwen behoort ze tot de Nederlandse topsporters. Als eerstejaars junior A won ze drie keer de wereldkampioenschappen in Baselga di Piné en eindigde ze telkens als tweede.

Het NK Afstanden 2020 was voor Kok de eerste kans om een ​​plek te bemachtigen op het Wereldkampioenschap Afstanden 2020. Ze twijfelde eerst of ze wel mee wilde doen aan de Wereldkampioenschappen Afstanden Afstanden, omdat ze haar hele seizoen had gewijd aan de Wereldkampioenschappen Junioren in haar thuisland.

Twee weken later verbaasde ze zichzelf en alle anderen door als vierde te eindigen op de Europese kampioenschappen op afstand, waarmee ze haar connectie met de Europese elite aantoonde.Ze won twee gouden medailles op de Wereldkampioenschappen Junioren op de 500 meter en de 1000 meter in het laatste weekend van februari 2020, en ze won ook de algemene titel bij de junioren.

Femke Kok Lengte
Femke Kok Lengte

Het schaatsen van Femke Kok gaat sinds deze week goed, na een aantal weken waarin ze nog lang niet op haar topniveau was van vorig seizoen. Ze eindigde als derde in de World Cup in Salt Lake City en brak daarbij een nieuw nationaal record. “Ik had last van bepaalde persoonlijke zaken.”

Ze is terug, compleet met een zucht van verlichting en alles. Ze raakt ze weer aan, met haar slagen, zoals ze vorig jaar deed, wat zo duidelijk leek.

De enorme Nederlandse belofte op de kortste schaatsafstand, de Fries die zichzelf identificeert als nuchter, de jonge vrouw die een Amerikaanse televisiecamera met een soort verbazing in haar stem laat weten dat plaatsing voor de Winterspelen echt heel moeilijk is voor Nederlanders is alles op film vastgelegd. Femke Kok is weer in actie.

Als onderdeel van haar voorbereidingen voor de Olympische Winterspelen van 2020/2021 won Kok vier Wereldbekerwedstrijden op rij op de 500 meter, waarmee ze haar positie als concurrent in de gaten hield bij deze wedstrijden.

Met ingang van het seizoen 2019-2020 heeft Kok junior haar loopbaan afgerond en zal zij voor de volgende campagne bij Team Reggeborgh verklaren.

Kok won bij de eerste WK-wedstrijd, die op 23 januari 2021 plaatsvond, voor het eerst sinds maart 2011 goud op de 500 meter, waarmee ze haar eigen persoonlijk record van 37,08 seconden evenaart. Kok vertegenwoordigde Nederland voor het eerst sinds maart 2011 op de 500 meter.

Femke Kok Lengte
Femke Kok Lengte

Kok produceerde een uniek evenement door de 500 meter te winnen in drie opeenvolgende Wereldbekerkampioenschappen, een prestatie die nog nooit eerder is bereikt. Hiermee verzekerde ze zich ook van de eindzege in het klassement.

Femke Kok Lengte

175 cm

You may also like...