Ellen Laan Ziek | Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam is de thuisbasis van Ellen Laan, een Nederlandse specialist op het gebied van seksuologie en psychotherapie die in het centrum werkt. Ze staat wereldwijd bekend om haar uitgebreide onderzoek naar de sexualiteitsbeleving van vrouwen, waarmee ze veel aandacht heeft gekregen.

Ellen Laan Ziek
Ellen Laan Ziek

Ellen Laan, hoogleraar seksuologie en psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt over haar werk bij ‘Op1.’ Ze bespreekt haar gezondheid en verdrijft daarbij een aantal veelvoorkomende misvattingen over seks.

Bij Ellen Laan werd in maart een ernstige ziekte vastgesteld, blijkt uit nieuwsberichten. Ze had eerder de diagnose borstkanker gekregen, maar die is tragisch teruggekomen. Ze handhaaft haar doel, namelijk vechten voor gelijkheid tussen de lakens, in de beperkte tijd die ze nog heeft.

Erik Dijkstra, de presentator, vraagt ​​naar het welzijn van Laan. “Het gaat in een cirkel op en neer. Ik had vorige week veel energie en vorige week ging alles redelijk goed.” Andere keren verslechtert de situatie. “Ik was voor het eerst depressief tijdens de vakantie, toen ik me realiseerde hoe kort mijn leven was.” Toch blijft ze inspiratie halen uit haar omgeving.

Haar ziekte mag geen excuus zijn om haar werk voorlopig even stil te leggen. “Ik heb al heel lang met deze strijdlust te maken. Het heeft absoluut niets te maken met mijn medische toestand.

In de context van leven en dood wordt de boodschap die ik heb nog dwingender. Het onderwerp is vrij cruciaal Het feit dat anderen zich in deze situatie met mij kunnen inleven, kan er ook op wijzen dat ik nu een podium heb. Als ik niet ziek was geweest, had ik hetzelfde gedaan.”

een gesprek met Ellen Laan, hoogleraar seksuologie die het einde van haar leven nadert. ‘Ik ben geen zielig persoon,’ zeg ik. Zelfs als ik binnen een paar maanden zou overlijden, zou ik mezelf heel gelukkig prijzen.

Ellen Laan Ziek
Ellen Laan Ziek

Bovendien onthult verslaggever John Schoorl de oorsprong van het idee dat de inspiratie vormde voor de zomerhit van Marco Borsato: De meeste dromen zijn bedrog . ‘Wie weet wat de zangeres probeert over te brengen. Daarnaast maakte fotograaf Ernst Coppejans een buitendisplay met de titel Oudroze, die de verhalen vertelt van de eerste generatie LHBTI’s in Nederland.

Als gevolg van het ontvangen van een Aspasia-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en Ontwikkeling, begint ze in 2002 haar loopbaan als universitair hoofddocent.

Haar onderzoeksinteresses liggen op het gebied van gender en seksuele geaardheid. De International Academy of Sex Research koos haar in 2011 tot voorzitter (IASR).

In 2012 ontving hij een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven in België. In haar speech vertelde ze hoe ze veel seksueel plezier had op het werk.

Momenteel is ze research fellow aan het Kinsey Institute for Research in Sex, Gender, and Reproduction aan de University of Indiana in Bloomington en docent aan het Academisch Medisch Centrum van de afdeling Seksuologie en Psychosomatische Gynaecologie van de Universiteit van Amsterdam. Ze behaalde haar Ph.D. van de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam in 2018.

Een tweede onderzoeksgebied voor Laan was de orgasm gap, die verwijst naar het feit dat heteroseksuele mannen bijna altijd cumuleren tijdens seks, maar heteroseksuele vrouwen vrijwel nooit. Omdat heteroseksueel vrijen over het algemeen beperkt is tot coïtus en eindigt zodra de man klaarkomt, is de verklaring hiervoor niet duidelijk.

Dr. Laan heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van standaarden en procedures zoals onder meer de Zorgstandaard Seksuele Kansen, Genderdysforie en Parafiele Stoornissen. De DSM 5, of Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, heeft haar beschrijving van “zin” bij vrouwen.

Volgens Laan kun je bestaan ​​zonder betekenis, maar zonder drive kun je niet overleven. Daarom komt in de nieuwe definitie het woord ‘drive’ niet voor.

Ellen Laan Ziek
Ellen Laan Ziek

Laan is lid van tal van beroepsorganisaties en is lid van de redactieraad van een aantal seksuologiegerelateerde vakbladen. Ze is lid van de International Society for Sexual Medicine’s Standards Committee als lid van de organisatie. Ze richtte begin 2019 de Stichting Seksueel Welzijn op met als doel om seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen de norm te maken.

You may also like...