Edwin Rutten Leeftijd | Edwin Rutten is een Nederlandse jazz-zanger en acteur die vooral bekend is van zijn optreden als Ome Willem in de VARA-kindertelevisieserie De Film van Ome Willem. Tussen 1974 en 1990 werden meer dan tweehonderd afleveringen geproduceerd.

Edwin Rutten Leeftijd
Edwin Rutten Leeftijd

Het nummer I always have to think of you again is geschreven door Burt Bacharach en Hal David en was een succes voor Sandie Shaw in de Engelse versie.

Ondanks dat Rutten een jazzliefhebber is, maakte hij eind 1964 zijn opnamedebuut met een popsong: ik moet altijd weer aan je denken.

Rutten speelde in april 1965 op het Blokker Festival, dat werd gepresenteerd door Jos Brink en live op televisie werd uitgezonden door de AVRO.

Bij deze gelegenheid voerde hij een vertaling uit van Magic Potion, dat ook een stuk van Bacharach/David is.

Rutten nam nog een paar nummers op voor MMP (Max Woiski Srlabel) .’s en CNR, maar hij kon nooit doorbreken als popzanger en na een tijdje begon hij te zingen bij de New Orleans Syncopators, een Dixieland-ensemble met wie hij speelde ook basgitaar.

In 1972 was hij te zien als gastster als zingende wegenwerker in de derde aflevering van het Fred Hache-programma en enkele jaren later als zingende treinconducteur in de show van Sjef van Oekel, waarin hij ook zong.

In 1985 presenteerde hij op vrijdagmiddag het eerste seizoen van AVRO’s Service Salon, een programma dat de jaren daarna model zou staan ​​voor alle middagprogramma’s van de verschillende publieke en commerciële omroepen. Henk Molenberg had de leiding over het keukensegment Telekeuken.

Zijn samenwerking met Ati Dijckmeester resulteerde in respectievelijk 1985 en 1986 in de presentatie van de zesde en zevende editie van Children for Children.

In de laatste speelde hij samen met Ati als vader, moeder en vier kinderen. Edwin zong als solist in het nummer Ik ben zeker niet Sinterklaas, dat is opgenomen in het warenhuis waar het nummer is geschreven.

Edwin Rutten Leeftijd

Toen hij in de jaren negentig bij de NCRV werkte, presenteerde hij het middagprogramma Goeieafternoon Nederland, dat qua opzet vergelijkbaar was met AVRO’s Service Salon.

Vanwege zijn expertise als jazzzanger heeft Edwin Rutten hier de jazz-zangaankondiging van de show neergezet. Na een paar afleveringen nam Jos Brink het over als presentator van de show.

Ook zong hij bij het Metropole Orkest en maakte hij deel uit van een jazzcombo met Rogier van Otterloo, die hij ontmoette tijdens het Vossius Gymnasium in Amsterdam, waar ze ook klasgenoten waren.

In deze context speelde hij ook percussie, precies zoals hij deed in de Ome Willem-film. Rutten was tijdens zijn studententijd in Amsterdam ook lid van het Amsterdamsch Studenten Corps.

Rutten is nog steeds actief in het bedrijfsleven, geeft lezingen en dient als congresgarnituur. Ook levert hij een bijdrage aan het kindertelevisieprogramma Het Klokhuis.

Daarnaast doceert hij aan het Conservatorium van Amsterdam en werkt hij samen met symfonieorkesten in Nederland en Duitsland, waar hij verhalen schrijft en vertelt.

Tussen 2005 en 2006 was hij te zien in theaters als Ome Willem als onderdeel van de Ome Willem Theatertour.

Het stuk is geproduceerd door Mark Vijn Theaterproducties, en hij trad op tijdens de laatste voorstelling op 28 juni 2006. Ome Willem treedt niet meer op in theaters, maar hij zal wel te zien zijn op festivals en andere evenementen.

Daarnaast is hij radiopresentator. Samen met Tuffie Vos presenteerde hij samen met Tuffie Vos de show Jazz op Zes op Radio 6, die tijdens zijn tijd bij Omroep Max elke werkdag van 10 tot 12 uur werd uitgezonden.

Sinds september 2010 zendt hij uit op de klassieke radiozender Radio 4, waar hij ook het programma Muziekwijzer presenteert, dat elke werkdag van 13.00 tot 15.00 uur te zien is.

In de seizoenen 2005/2006 en 2006/2007 (met een uitbreiding in het Efteling Theater) was hij te zien als Daddy Warbucks in de musical Annie.

Volgens Albert Verlinde (theaterproducent van V&V Entertainment), die de aankondiging deed in het televisieprogramma Life 4 you op zondag 3 januari 2010, wordt Edwin Rutten gecast in de rol van Dr. Dolittle in de gelijknamige musical . Eind 2010 beleeft de musical zijn werelddebuut.

Edwin Rutten speelde de bedrieger Rutger Goedhart in de langstlopende Nederlandse soapserie, die in de zomer van 2010 op de buis kwam. Een tijd lang waren er goede en verschrikkelijke tijden.

Op 24 november 2010 werd hij gedwongen de serie te verlaten vanwege de moord op een van zijn personages.

Een flashback-aflevering waarin Rutten op 6 januari 2011 nog te zien was, markeerde de conclusie van dit complot, dat een van de meest bekeken van de afgelopen jaren was.

Halverwege de jaren zestig deed de jonge Rutten mee aan verschillende tienergerichte televisieseries. Als presentator van shows als Zomaar een Zomeravond begin jaren 70 zal de veelgevraagde zangeres nog populairder worden.

In 1974 ging zijn kindertelevisieprogramma De film van Ome Willem in première. In de loop der jaren heeft de studio tienduizenden kleine kinderen verwelkomd.

In de jaren negentig breidde Rutten zijn activiteitenpakket uit. Naast zijn werk voor televisie begint Rutten met het geven van seminars en festivals.

Daarnaast geeft hij mediatrainingen aan het NOB en jazzinterpretatiecursussen aan conservatoria in Groningen, Hilversum en Utrecht.

Edwin Rutten is sinds 2004 presentator van het radioprogramma Jazz op zes bij Omroep MAX. In 2010 werd hij een vaste waarde in de Muziekwijzer-show van Radio 4. Op 23 december 2016 geeft hij zijn laatste presentatie van dit programma.

Edwin Rutten Leeftijd
Edwin Rutten Leeftijd

In 2006 neemt hij afscheid van Ome Willem met een spetterend concert in het Beatrix Theater in Utrecht.