Ed Van Thijn Leeftijd | Eduard van Thijn was een Nederlands politicus en historicus die lid was van de PvdA.Van Thijn studeerde van september 1945 tot juni 1952 aan het Amsterdams Lyceum en meldde zich in juni 1952 aan bij de Universiteit van Amsterdam met als hoofdvak sociologie.

Ed Van Thijn Leeftijd
Ed Van Thijn Leeftijd

Hij studeerde af met een Bachelor of Social Science graad in juni 1954, en vervolgens met een Master of Social Science graad in juli 1958, waarna hij als maatschappelijk werker werkte.

Tijdens zijn tijd bij de Wiardi Beckman Foundation werkte Van Thijn van augustus 1958 tot februari 1967 als onderzoeker. Van mei 1962 tot september 1971 was Van Thijn lid van de gemeenteraad van Amsterdam, toen hij met pensioen ging.

Ed van Thijn, voormalig burgemeester van Amsterdam, is zondagochtend op 87-jarige leeftijd overleden. Van 1983 tot 1994 was hij burgemeester van Amsterdam.

Met inachtneming van de coronamaatregelen zal de herdenking en uitvaart na de kerst in kleine kring plaatsvinden. Daarnaast wordt er door de gemeente een condoleanceregister opgemaakt.

Gedurende zijn lange politieke loopbaan was Van Thijn burgemeester van de hoofdstad en een invloedrijk lid van de PvdA. Op verzoek van zijn familie is het nieuws naar buiten gebracht door de gemeente Amsterdam, die verantwoordelijk is voor de bekendmaking.

Ze maakten duidelijk dat Ed van Thijn erbij betrokken was en bleven tot de conclusie recht door zee en grappig, zo blijkt uit een verklaring van de gemeente.

Lodewijk Asscher, oud-leider van de PvdA, spreekt van “vreselijk nieuws”. Op sociale media schrijft hij: “Amsterdam is een anker kwijt, de PvdA is een icoon kwijt en Nederland heeft een politicus verloren die in leven en werk heeft laten zien dat het altijd de moeite waard is om voor een ander op te komen en te blijven streven naar beter.”

Ed Van Thijn Leeftijd
Ed Van Thijn Leeftijd

Premier Mark Rutte spreekt zijn verdriet uit. “Respect voor zijn enorme inzet in uiteenlopende rollen voor zijn partij en voor zijn land. Als burgemeester heeft hij onze stad door zeer moeilijke tijden geloodst.”

Bestrijding van vooroordelen en onrecht terwijl hij wijs, gezaghebbend en standvastig is in zijn inzet voor een vasthoudende democratie. “We gaan hem missen”, zegt Lilianne Ploumen, de leider van de PvdA.

Van Thijn groeide op in de Rivierenbuurt en moest als gevolg van de vervolging van zijn joodse voorouders tijdens de Tweede Wereldoorlog op verschillende plaatsen onderduiken.

Hij en zijn moeder zaten twee keer gevangen in kamp Westerbork, maar wisten beide keren te ontsnappen dankzij een list van zijn vader. Van Thijns identiteit werd onvermijdelijk gevormd door zijn oorlogservaringen.

Hij noemde zichzelf regelmatig ‘een joodse politicus’. Aan de andere kant zou ik willen kunnen inschatten wat het voor mij betekent en welke betekenis het voor mij heeft in bepaalde besluitvormingsscenario’s.

Van Thijn klom in de jaren zestig op in de Amsterdamse gemeenteraad om lid te worden van de Tweede Kamer, en uiteindelijk klom hij in 1982 op tot minister van Binnenlandse Zaken. Na slechts enkele maanden in functie werd de tweede Van Thijn Agt administratie bevond zich in een staat van beroering.

Van Thijn werd in 1983 gekozen tot burgemeester van Amsterdam als opvolger van Wim Polak.Hoewel Van Thijn zich na 40 jaar terugtrok uit de landelijke politiek, bleef ze betrokken bij de publieke sector, waar ze gedurende haar hele carrière zitting had in een aantal raden van bestuur en toezichthoudende raden van non-profitorganisaties.

Naast een productief auteur heeft Van Thijn sinds 1977 meer dan een dozijn delen geschreven, waaronder boeken over politiek, de geschiedenis van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, de geschiedenis van het socialisme en verschillende memoires.

Ed Van Thijn Leeftijd
Ed Van Thijn Leeftijd

Van Thijn stond bekend om zijn bekwaamheid als manager en als beleidsexpert. Van Thijn bleef tot zijn pensionering in 2017 commentaar geven op politieke zaken, en hij blijft de burgemeester van Amsterdam die de stad na de Tweede Wereldoorlog het langst heeft gediend, met een ambtstermijn van tien jaar.