Dennis Wiersma Vriendin | Auke Dennis Wiersma is een Nederlandse politicus die werkt voor de VVD-partij. Sinds 10 januari 2022 is hij minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs in het Vierde Kabinet en van 23 maart 2017 tot 2 september 2021 als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Dennis Wiersma Vriendin
Dennis Wiersma Vriendin

Het is de zesde aflevering van de interviewserie Vissen met Jan van politiek verslaggever Jan Hoedeman, waarin hij wekelijks met een andere politicus praat over hun leven en carrière. Dennis Wiersma, lid van de VVD, is deze week te zien.

Dennis Wiersma, 35, wordt als lid van het vertrekkende kabinet Rutte-3 benoemd tot staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Franeker van de VVD was meer dan 1500 dagen lid van de Tweede Kamer, in die tijd werd hij geboren.

Wiersma neemt de portefeuille over die voorheen in handen was van Bas van ‘t Wout, partijgenoot. In januari werd hij benoemd tot minister van Economische Zaken en Klimaatverandering. Van ‘t Wout herstelt nu thuis van een burn-out en wordt vervangen.

Wiersma studeerde sociologie aan de RUG in Groningen en was daar vice-voorzitter van de LSVb, de landelijke studentenorganisatie. Ook was hij twee jaar voorzitter van FNV Jong.

Na zijn vertrek bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkte hij enkele jaren als ambtenaar voordat hij in 2016 in de Tweede Kamer werd gekozen. Als Tweede Kamerlid vertegenwoordigde hij de VVD en sprak hij over onderwerpen als onderwijs, werkgelegenheid en sociale zaken.

hoe een lid van de VVD bij de FNV terecht komt Hoewel het op dit moment een vanzelfsprekende keuze leek, wilde hij zich inzetten voor jongeren, met name die van MAVO, omdat Dennis Wiersma zelf zijn carrière bij de organisatie was begonnen.

Om uiteindelijk naar de universiteit te gaan. ‘Na het behalen van mijn bachelor sociologie ben ik als bestuurslid lid geworden van de Landelijke Studenten Vakbond omdat ik ontevreden was over het algehele opleidingsniveau.

Je bent al een beetje anti-politiek van waar je in die positie zit. Ik vond dat jongeren een belangrijke stem verdienden, vooral binnen de FNV, waar de gemiddelde leeftijd 50 jaar of ouder was. Hierdoor heb ik FNV Jong opgericht. ‘Het was echt een leuke tijd.’

Wiersma stond vorig jaar november op de 11e plaats op de lijst van potentiële kandidaten van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Na op 23 maart 2017 te zijn beëdigd als lid van de Tweede Kamer, sprak Wiersma de kamer toe over onderwerpen als beroepsonderwijs, AOW en werknemersverzekeringen.

Wiersma is woordvoerder van Sociale Zaken en Werkgelegenheid sinds het aantreden van het kabinet Rutte III in oktober 2017, toen hij op de functie werd benoemd.

Daarnaast hield hij zich bezig met vraagstukken op het gebied van volwasseneneducatie in het Parlement, met name levenslang leren. Zijn rol als woordvoerder van Hoger Onderwijs en Economie begon in september 2019 en hij was gedurende zijn tijd daar betrokken bij zaken als studieleningen, wetenschap en innovatie.

Op 14 juli 2021 werd hij benoemd tot staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een functie die op 10 augustus van het daaropvolgende jaar ingaat.

Hij nam op 2 september 2021 ontslag uit zijn parlementaire zetel, na een ophef over de koppeling van een parlementslid en een staatssecretaris in een demissionair ministerie.

Wiersma is bewoner van De Bilt. Zijn vader, Ymo Wiersma, heeft een snackbar in Franeker. Deze publicatie bracht in het najaar van 2020 een bezoek aan Wiersma senior in Franeker.

Dennis Wiersma Vriendin
Dennis Wiersma Vriendin

Hij was volgens hem verheugd over zijn zoon, die voor de komende verkiezingen als negende op de VVD-kandidatenlijst staat. De komiek Wiersma verklaarde nadrukkelijk dat hij geen dweper was. “Hij heeft geen ouder die hem zou helpen bij zijn inspanningen. Dennis is eigenlijk hetzelfde als ik, hij deed alles alleen.”

You may also like...