Christian Gyan Ziek Christian Attah Gyan was een Ghanese profvoetballer die als verdediger speelde voor de Ghana Football Association .Voetbalfans over de hele wereld zijn geschokt door het overlijden van Feyenoord-middenvelder Christian Gyan.

Christian Gyan Ziek
Christian Gyan Ziek

Voormalige teamgenoten prijzen hem om zijn geduld, vriendelijkheid en onwankelbaar geloof, dat hij gedurende zijn hele carrière heeft getoond.

Als Pierre van Hooijdonk de ontwikkeling verneemt, staat hij versteld. “Als stille, waardevolle kracht was hij zowel letterlijk als figuurlijk. Voor mij was hij onlosmakelijk verbonden met mijn religieuze overtuigingen.

Hij bracht het ter sprake in alles wat hij deed, inclusief de interviews die hij gaf, en hij sprak er constant over. Ik herinner me het dragen van een hemd met de woorden ‘De Heer is altijd goed’ na het winnen van de UEFA Cup in 2002, en het bracht herinneringen terug.

Dat was Chris in zijn geheel’, aldus de voormalige Feyenoord-aanvaller.Christian Gyan, een voormalig Feyenoord-speler, overleed plotseling op 43-jarige leeftijd. De Ghanees leed al geruime tijd aan een ernstige ziekte.

Gyan liet begin deze maand van zich horen, slechts enkele dagen nadat in de media berichten over zijn ernstige ziekte verschenen. “Ik ben al een tijdje ziek, maar ik voel me nu beter. Ik ga niet dood!”

Gyan maakte van 1997 tot 2007 deel uit van het Feyenoord-team. In 2002 was hij lid van het Rotterdamse team dat de UEFA Cup won en in 1999 werd hij tot landskampioen gekroond.

Als gevolg van zijn onverzettelijke karakter op het veld en zijn innemende glimlach buiten het veld, werd Gyan snel populair bij de fans.

De voormalige teamgenoot van Christian Gyan plaatste een foto van hemzelf en Gyan in het Feyenoord-shirt en betuigde op sociale media zijn medeleven aan de familie van de op 43-jarige leeftijd overleden oud-voetballer. “Je hebt moedig gevochten”, vertelde de Ivoriaanse Kalou na de overwinning op sociale media.

Bij Gyan was eind november al kanker geconstateerd en in De Kuip was al bekend dat hij de strijd tegen de ziekte zou verliezen. Het had een opzienbarend effect.

De voormalige cultheld uit Ghana, die supporter was toen Feyenoord in 2002 de UEFA Cup won, hooptemet zijn gezin op een wonder, maar het mocht niet zo zijn.

Het droevige nieuws weergalmde vandaag de hele voetbalwereld. Gyan had het moeilijk om zijn spelerscarrière te volgen, wat ertoe leidde dat hij lid werd van de Excelsior Football Club in New York.

Het medische veld heeft hem en zijn zoon zware klappen toegebracht en hij kwam als gevolg van zijn beslissingen bijna financieel failliet.

Gyan kreeg van een sponsor van Feyenoord een baan in de Rotterdamse haven en werkte onder dezelfde mensen die ooit een kaartje hadden gekocht om hem in de Kuip te zien spelen.

Christian Gyan Ziek

Destijds benaderde niemand de Afrikaan met opmerkingen over hoe vreemd het was dat een speler die nog steeds trots was op het winnen van de UEFA Cup in 2002 nadat hij op zijn best had gespeeld in de finale tegen Borussia Dortmund tegen de Tsjechische spits Jan Koller, plotseling had om zijn brood te verdienen in de haven.

Gyan werd geboren op 2 november 1978 in de Ghanese stad Tema. Hij begon zijn loopbaan bij Ghapoha voordat hij in 1996 naar Feyenoord ging. Daarna werd hij voor de rest van het seizoen uitgeleend aan Excelsior.

Hij keerde al na een paar maanden terug naar Feyenoord en maakte het volgende seizoen zijn eerste optreden voor de club als verdediger. Gyan bleef de volgende acht seizoenen bij Feyenoord en won tweemaal de competitie. Hij werd voornamelijk ingezet als stand-in voor een andere speler.

Gyan verscheen wel in de UEFA Cup-finale van 2002, die door Real Madrid werd gewonnen van Borussia Dortmund. In de basiself nam hij de plaats in van de geschorste Brett Emerton. Feyenoord versloeg Dortmund met 3-2 met de hulp van Gyan.

Gyan won ook het Nederlands Kampioenschap en de Johan Cruijff Schaal tijdens zijn tijd bij Feyenoord. Gyan was een van de meest geliefde spelers van Feyenoord en hij werd altijd begroet met een daverend applaus van het publiek als hij aan zijn warming-up begon.

Gyan voltooide een succesvolle proef voor de Finse club Turun Palloseura in juni 2008 en hij tekende een contract voor zes maanden met de club op 3 juni 2008.

De volgende januari, Gyan tekende een contract met Wrexham tot het einde van de 2008-09 seizoen , maar hij maakte slechts twee optredens voor de club in de FA Trophy voordat hij aan het einde van het seizoen werd vrijgelaten.

Christian Gyan Ziek
Christian Gyan Ziek

In februari 2010 stemde hij ermee in om onder contract voor RoPS te werken. Hij werd in juli door de club vrijgelaten als gevolg van een knieblessure die in februari van dat jaar optrad. Gyan kwam dit seizoen niet in actie voor het RoPS-team. Hij sloot zijn spelersloopbaan af bij RKSV Leonidas, een Rotterdams amateurteam.