Cesar Zuiderwijk Vermogen | Cornelis Johannes “Cesar” Zuiderwijk is een drummer uit Nederland. Hij wordt het meest erkend voor zijn werk als drummer van de Nederlandse rockband Golden Earring, waar hij deel van uitmaakte van 1970 tot hun ontbinding in 2021.

Cesar Zuiderwijk Vermogen
Cesar Zuiderwijk Vermogen

Cesar Zuiderwijk zat meer dan een halve eeuw achter zijn drumstel, starend naar de ruggen van onder meer Barry Hay, George Kooymans en Rinus Gerritsen. Nu de band genoodzaakt is uit elkaar te gaan, blikt de drummer terug op zijn eigen leven.

Hij had geen idee dat het einde van Golden Earring twee jaar geleden voor de deur stond. Cesar Zuiderwijk (72) daarentegen pikte het op. Beginnend in 1970 met een goudkleurig drumstel, sloot hij zich aan bij een rockband uit Den Haag genaamd Den Haag.

Om de paar jaar verving hij het door een nieuwe, die altijd een andere tint blauw had. ‘Op een gegeven moment had ik het allemaal: rood, blauw, wit en geel, om maar een paar kleuren te noemen.

Toen heb ik de beslissing genomen om de volgorde om te draaien. In 2019 belandde ik opnieuw bovenaan de gouden ranglijst en ik had sterk het gevoel dat dit mijn laatste drumstel bij de Earring zou zijn. Dat gebeurde vlak voor de show in Ahoy, het laatste concert dat we gaven.’

Hij gebaart naar de druiventrossen, die vrijuit aan de wijnstok hangen. “Ze zijn niet bedoeld voor menselijke consumptie, maar eerder voor het welzijn van de vogels.” Dat is gewoon fantastisch.

Op een gegeven moment communiceren die vogels met elkaar en zeggen ze dingen als: “Vanavond gaan we naar Zuiderwijk, want zijn druiven zijn nu goed.” Dan komt er een enorme zwerm, en binnen één nacht hebben ze alles volledig vernietigd.”

De interesse van Zuiderwijk voor het telen van groenten en fruit komt voort uit zijn passie voor koken. Het gebeurt regelmatig, ook ‘s avonds na een optreden. “Als ik thuiskom, kan ik niet slapen van de adrenalinestoot, daarom vind ik het best rustgevend om eten te bereiden voor de volgende dag.”

Als je je eigen producten verbouwt, is dat geweldig omdat je precies weet waar je eten vandaan komt! Ik kon me niet voorstellen dat ik de hele dag in mijn eentje zou drummen.

Cesar Zuiderwijk Vermogen
Cesar Zuiderwijk Vermogen

Veel mensen zijn altijd bezig met hun baan of de financiële markt, en dat is begrijpelijk. Als alternatief kunnen ze deelnemen aan hun sport. Schakers, damspelers en poolspelers zijn allemaal vertegenwoordigd. Ze zien de hele dag alleen maar ballen… “Ik wist niet dat je naar me keek.”

Zijn vervanger voor Golden Earring-drummer Sieb Warner was in 1970 gewild. Met uitzondering van korte vijfkoppige incarnaties, is Golden Earring sindsdien in wezen dezelfde vier vrienden gebleven.

Zuiderwijk staat erom bekend dat hij in elk concert een drumsolo verwerkt, die hij afsluit door over zijn drumstel het publiek in te springen.

Toen Zuiderwijk en zijn Golden Earring-bandleden “Radar Love” uitvoerden op de Maasvlakte in Rotterdam, werden ze vergezeld door meer dan duizend andere drummers in een ongekende blijk van solidariteit. In 1999 werd hij door War Child uitgenodigd om drumles te geven aan jongeren in het Bosnische Mostar.

Hij nam de uitnodiging aan. Toen leden van Golden Earring besloten een jaar vrij te nemen, ging hij in 2000 met hen op tournee met Percossa Percussion. Een verscheidenheid aan sketches, drumescapades en verhalen werden uitgevoerd als onderdeel van de theaterproductie “Alle gekheid met een stokje”.

Gedurende deze periode trad de drummer over het algemeen op met Golden Earring op zijn oor. De plaat van Sloper, de muziekformatie die Zuiderwijk vormt met Mario Goossens van de band Triggerfinger, zal momenteel het meeste van zijn vrije tijd in beslag nemen.

“Ik heb geen tijd om oud te worden of zelfs maar bang te zijn om oud te worden”, zegt de muzikant in een andere verklaring. “Ik heb het geluk om lid te zijn van de babyboomgeneratie, die altijd heeft gedaan wat ze altijd hebben gedaan, en dat is niet veranderd. Hetzelfde als wij.

Het is hetzelfde als ik. Als je vraagt ​​hoe lang , Ik zal het je vertellen. Dan zeg ik dat ze terug moeten komen als ik 85 jaar oud ben.”

Cesar Zuiderwijk Vermogen
Cesar Zuiderwijk Vermogen

In februari 2021 werd bekend dat bij gitarist Kooymans ALS is vastgesteld, een ongeneeslijke ziekte die de werking van de spieren aantast en terminaal is. Golden Earring, een band onder leiding van zanger Barry Hay, heeft ook aangekondigd de activiteiten te staken. Dit jaar precies zestig jaar geleden opgericht, viert de band haar 60-jarig jubileum.

You may also like...