Bettine Vriesekoop Ziek | “Bettine” Vriesekoop is een voormalige Nederlandse tafeltennisster die in 1997 en 1998 deelnam aan de Wereldkampioenschappen. Ze won de Europese kampioenschappen in het enkelspel in 1982 en 1992 en in het gemengd dubbel in 1982.

Bettine Vriesekoop Ziek
Bettine Vriesekoop Ziek

nam deel aan de Olympische Spelen in het enkel- en damesdubbel in 1988, 1992 en 1996, met haar beste resultaten in de wedstrijden van 1988 en 1992, waar ze als zevende eindigde in zowel het enkel- als het damesdubbel.

Bettine Vriesekoop trad in de voetsporen van Pearl S. Buck, een Amerikaanse schrijfster en Nobelprijswinnaar, toen ze in 2009 door China reisde. Vooral hun gedeelde bewondering voor China en de Chinezen lijkt op dit moment relevant.

Het duurde volgens de schrijfster even voordat het gesprek tussen Bettine Vriesekoop en de Amerikaanse schrijfster Pearl S. Buck in haar droom op gang kwam. Ze kwam aanvankelijk nogal arrogant en afstandelijk over. Ze was ook in staat om op deze manier te praten. Uiteindelijk werd het ijs echter gebroken.

De secretaresse kreeg de opdracht om ‘een stapel boeken voor Bettine te gaan halen’, wat ze naar behoren deed. En toen begon ze ongelooflijk heet te worden. We hadden een discussie over China.

Ze was dol op de mensen die ze daar ontmoette, maar ze stond sceptisch tegenover het bestuur waaronder ze leefde. Wat ik het meest aan haar bewonderde, was precies wat ik verachtte.”

Het feit dat Bettine werd geboren in een boerengezin met acht broers en zussen, heeft haar van jongs af aan het idee bijgebracht dat oud worden niet vanzelfsprekend is. “Mijn vader stierf aan kanker en mijn broers kwamen om bij een treinongeluk. Ik heb dus geen zorgeloze opvoeding gehad, om het zacht uit te drukken.

Tegenwoordig ben ik veel bedrevener in het omgaan met tegenslagen. Toen ik dit voor het eerst zag , zei ik tegen mezelf: “Dit is het einde van de wereld.” Ik heb nu een bepaalde constante in mijn leven.

En een zekere hoeveelheid ervaring en begrip over hoe om te gaan met specifieke situaties. Daardoor voel ik me beter, geloof ik Dat komt ook doordat we ouder worden.

Dit sluit goed aan bij de wijsheid van de Chinezen. Volgens de Chinese traditie moeten eerst zure druiven worden geconsumeerd, gevolgd door zoete druiven. Voor degenen onder jullie die al het plezier hebben gehad en nog nooit voor iets hebben hoeven werken, zal de tweede helft van je leven waarschijnlijk behoorlijk teleurstellend zijn.

Ik heb altijd op de bodem van de oceaan moeten zitten om te voelen hoe het is om aan de andere kant van het water te zijn.”Bettine gelooft dat je actie moet ondernemen om een ​​bevredigend leven te leiden. Als je ouder wordt, besef je dat je veranderingen in je manier van leven moet doorvoeren.

Het is niet mogelijk om te doen alsof je jong bent. Alles evolueert, en je lichaam is geen uitzondering; u moet zich aanpassen aan deze veranderingen. Als gevolg hiervan wordt migratie als heilig beschouwd.

Het eerste wat me opvalt is dat ik behoorlijk ontevreden ben als ik niet goed beweeg of eet. Ten tweede ben ik binnen de kortste keren depressief of onwel als ik niets doe. Dan wil ik niet uit bed omdat ik me niet op mijn gemak voel.

Bettine Vriesekoop Ziek
Bettine Vriesekoop Ziek

En dat is iets wat ik ook graag aan anderen wil doorgeven. Het is een heerlijk gevoel om nog te leven. Elke dag telt als één. Maar met een hoog kwaliteitsniveau. Zo gezond en gelukkig mogelijk is mijn doel.

Om dit te bereiken moet u actie ondernemen. Mijn prestaties tijdens mijn illustere sportcarrière kwamen niet gemakkelijk tot stand. Niets kwam bij mij op een natuurlijke manier. Om gracieus oud te worden, moet je veel moeite doen. Dat is iets wat mensen wel eens vergeten.

Nu ik bijvoorbeeld met pensioen ben, kan ik aan geen enkele activiteit deelnemen. Dat is natuurlijk een veelvoorkomend misverstand. Als je hem op je brood krijgt, heb je hem echt.”

Bakker scheidde van haar man na de Olympische Spelen van 1988 in Seoel, waar ze als zevende eindigde. Het geduld van Vriesekoop met de sport was op. Ze sprak zelfs de wens uit om te stoppen met tafeltennissen en een carrière in de natuurgeneeskunde in Amsterdam na te streven.

Ze sloot in de zomer van 1989 een deal met de Italiaanse club Ragusa, tot grote verbazing van iedereen om haar heen. Ze vond het leuk om weer te spelen op Sicilië, waar ze bijna elke week vloog, en ze kon haar onafhankelijkheid van haar moeder terugwinnen.

In een interview met NRC Handelsblad herinnerde ze zich een Chinees spreekwoord dat zei: “Je moet eerst contracteren voordat je kunt uitbreiden.”

Daarna onderging ze een metamorfose achter de tafel. Ze was agressiever en aanvallender vindingrijk dan ze onder Bakkers voogdij was geweest. Maar het belangrijkste was dat het spelplezier was verbeterd. In 1991 eindigde ze als derde in het Top Twelve-evenement in Den Bosch, Nederland.

Bettine Vriesekoop Ziek
Bettine Vriesekoop Ziek

In Stuttgart, Duitsland, een jaar later, herhaalde ze voor de tweede keer als Europees kampioen, 10 jaar na haar eerste succes in Boedapest. “Deze titel is mij meer waard dan mijn eerste”, riep Vriesekoop uit na haar spectaculaire machtsovername in Stuttgart. “Deze titel is meer waard voor mij dan mijn eerste.” “In de afgelopen jaren hebben bot

You may also like...