Barry Hay Ziek | De primaire zanger en frontman van de Nederlandse rockband Golden Earring van 1967 tot hun ontbinding in 2021, Barry Andrew Hay is een in India geboren Nederlandse muzikant die in Nederland is geboren. Als gevolg van de omstandigheden,

Barry Hay Ziek
Barry Hay Ziek

De relatie tussen George Kooymans en Barry Hay verloopt volgens Hay prima. Tijdens een interview met Radio Veronica beweert de zanger dat hij net met George heeft gesproken en dat hij nog steeds kan lachen om zijn capriolen uit het verleden.

Begin februari werd bekend dat George, de oprichter van Golden Earring, de spierziekte ALS had, waardoor het bedrijf nooit meer nieuw leven ingeblazen zou worden. Sindsdien heeft hij zich teruggetrokken uit het publieke oog, maar volgens Barry gaat het goed met hem gezien de omstandigheden van zijn situatie.

Hij wilde ook niet te veel informatie geven over de huidige toestand van George. De ziekte zal zijn ups en downs hebben, geloof ik, zoals je in het verleden hebt meegemaakt.

Je begrijpt dat als je iets van hem wilt horen, je hem moet bellen, toch? ‘En ik denk niet dat hij er zo in geïnteresseerd is,’ merkte Barry op. “Hij is nog steeds in de weer en doet alles”, zegt een ander. ‘Hij heeft het nog in zich om te grinniken.’

Hay werd geboren in Faizabad, India, uit een Nederlands-joodse moeder, Sofia Maria née Sluijter , en een Schotse onderofficier, Philip Aubrey Hay. Sofia Maria née Sluijter was de moeder van Hay (1923-1980). Toen hij acht jaar oud was, verhuisden hij en zijn moeder naar Nederland om bij haar te gaan wonen.

Hij groeide op in Amsterdam en daarna in Den Haag, waar hij tijdens zijn verblijf daar op een Engelse kostschool zat.In de zomer van 1967 werd hij lid van de Gouden Oorbellen, zoals ze toen heette, en nam hij het stokje over van Frans Krasenburg. Hay was verantwoordelijk voor het artwork op de covers van verschillende Golden Earring-albums.

Daarnaast heeft hij drie solo-albums uitgebracht. Onder de films die minimale lovende kritieken hebben gekregen, zijn Parrots, Frogs, and Angels (1972) en Victory of Bad Taste (1987). The Big Band Theory (2008) is beschikbaar als streaming video op internet.

Ayreon’s “Sail Away to Avalon”, de eerste single van diens debuutalbum, The Final Experiment, werd uitgebracht in 1994, en hij leverde de leadzang en speelde altfluit op het nummer.

Barry Hay Ziek
Barry Hay Ziek

Hay keerde terug naar Amsterdam nadat hij Den Haag in 2001 had verlaten, maar hij verdeelt nu zijn tijd tussen Nederland en Curaçao, waar hij een radioshow host. Terwijl hij werkte als de Nederlandse stem van Rock Zilla in de Canadese tekenfilm My Dad The Rock Star in de jaren 2000, verscheen Hay ook in een advertentie voor zonnebrillen op sterkte.

In 2016 publiceerde Hay een album met zijn zijproject Flying V Formation, evenals een boek over het onderwerp muziek.In 2019 werkte Hay samen met artiest JB Meijers aan het album For You Baby, met daarop latin-achtige covers van nummers als Blue Bayou, die ze samen met Danny Vera uitvoerde.

Met George Kooymans, 73 jaar, gaat het goed. Volgens zijn collega en vriend Barry Hay kreeg de oprichter van Golden Earring begin dit jaar de diagnose van de ziekte van Lou Gehrig, maar kan hij nog steeds lachen.

Bij George Kooymans is eind 2020 de ziekte van Lou Gehrig vastgesteld en heeft hij de overige leden van de band geïnformeerd. Het vreselijke nieuws werd geheim gehouden door zanger Barry Hay, drummer Cesar Zuiderwijk en bassist Rinus Gerritsen, totdat het vrijdagochtend vroeg werd onthuld.

Ik ben inderdaad ziek, ik heb ALS”, gaf Kooymans vanmiddag na een korte pauze telefonisch toe. Helaas ben ik niet in de stemming om er veel meer over te zeggen omdat het een zeer onaangenaam nieuws is. Momenteel ben ik in behandeling in het Universitair Ziekenhuis Leuven. “Dat is alles wat er is.”

De gitarist en zanger begrijpt dat ze niet meer live zullen kunnen optreden. “Het is een ziekte die voortschrijdt.” “Helaas kunnen we geen diensten meer verlenen.” In Earring van vandaag stellen zanger Barry Hay en drummer Cesar Zuiderwijk nadrukkelijk dat het bij de Earring alles of niets is. Ik beschouw dit als een dodelijke slag.

Zoals Hay uitlegt: “we hebben altijd gezegd dat we zouden doorgaan totdat een van ons viel.” ,,Ik had niet verwacht dat George als eerste het woord zou nemen. Kooymans was altijd de moeilijkste van ons vieren.

Barry Hay Ziek
Barry Hay Ziek

Je piekert wel eens over dit onderwerp:In elke regel stond hij altijd aan het einde ervan. Het is jammer; we hadden liever een afscheidstour geregeld, maar dat is helaas geen optie. Het bleek dat ons meest recente optreden in 2019 in Ahoy, Californië was. Hoewel die show leuk was om naar te kijken met familie en vrienden, hadden we liever iets anders gezien.”

You may also like...