Ankie Broekers Knol Leeftijd | De Nederlandse politica en juriste Anneke “Ankie” Broekers-Knol is sinds 11 juni 2019 staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte Derde.

Ankie Broekers Knol Leeftijd
Ankie Broekers Knol Leeftijd

Onder meer leden van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (PPFD).Van 2 oktober 2001 tot 11 juni 2019 was zij lid van de Eerste Kamer en van 2 juli 2013 tot 11 juni 2019 was zij voorzitter van de Eerste Kamer.

Voorheen was zij directeur van de afdeling Moot Court and Advocacy van de Universiteit Leiden, waar zij jarenlang heeft gewerkt.

Ze begon haar politieke loopbaan als gemeenteraadslid in Bloemendaal, waar ze van 1986 tot 1997 diende. Broekers-Knol was van 2003 tot 2007 voorzitter van de Vaste Commissie Veiligheid en Justitie van de Eerste Kamer.

Broekers-Knol was eerder voorzitter van de Eerste Kamer. Ze vond het ook leuk om in die positie te zijn. Ondanks het feit dat haar ouders er anders over denken. Toen ik jonger was, zei mijn moeder tegen me: “Kind, ga iets leuks doen, begin er niet aan.”

Toch vond ze haar rol als staatssecretaris niet zwaar of onprettig. “Hij werkt graag samen met een getalenteerde groep mensen die zich allemaal inzetten om dit lastige dossier zo efficiënt mogelijk in te vullen. En dat levert alleen maar energie op.”

Ankie Broekers Knol Leeftijd
Ankie Broekers Knol Leeftijd

Wilma Borgman en Wilfried de Jong ontmoeten eens per week een minister of staatssecretaris van het kabinet Rutte III in het Oog. Ankie Broekers-Knol was de laatste minister in functie voordat de verkiezingen werden uitgeschreven.

Dat Mark Rutte haar had gebeld verraste haar, want ze had niet verwacht staatssecretaris te worden. “‘Wat bedoel je precies?’ Ik heb hem drie keer navraag gedaan.

Ik was totaal verrast.” Nadat ze er echter met haar man en kinderen over had gepraat, besloot ze het toch te gaan doen.

Het vluchtelingenbeleid is opgenomen in de portefeuille die wordt beheerd door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, tevens staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. “Ik doe mijn best om het zo efficiënt mogelijk af te ronden.”

Niet alle doelstellingen zijn gehaald. Zo is de achterstand bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nog niet weggewerkt en zijn er minder vluchtelingen uit het Griekse kamp Moria toegelaten tot Nederland.

Zelf ziet ze echter een punt in het dossier waar ze bijzonder trots op is: de afspraak met de Grieken om vluchtelingen op de grond bij te staan.

“Nadat ik deze taak had volbracht, kreeg ik een app van Rutte waarop stond: ‘Excellent politiek ambacht’. Dat was echt gaaf.” Volgens Broekers-Knol is de situatie inmiddels weer genormaliseerd.

“Bovendien willen we realistisch zijn over het feit dat we op dit moment niet iedereen kunnen huisvesten die om Nederaldn verzoekt. Zo werkt het niet.”

Broekers-Knol, 72 jaar oud, is verreweg de oudste staatssecretaris die Nederland ooit heeft gehad in zijn geschiedenis. Op de tweede plek staat Meine van Veen, voormalig PvdA-lid die in 1958 korte tijd staatssecretaris van Oorlog was.

Sterker nog, hij blijkt in die periode nooit voor de Kamer te zijn geroepen om zich voor iets of iemand te verantwoorden . Mogelijk heeft meegespeeld dat Nederland op dat moment niet in een oorlog verwikkeld was, wat mogelijk ook een rol heeft gespeeld.

JC van Oven was op het moment van zijn dood de oudste minister ter wereld. In 1956 werd hij, ondanks dat hij 74 jaar oud was, benoemd tot minister van Justitie in het kabinet Drees III.

Ankie Broekers Knol Leeftijd
Ankie Broekers Knol Leeftijd

In tegenstelling tot Van Veen liet hij een blijvende erfenis na die opmerkelijk was. Onder leiding van Van Oven werd in het parlement een wet aangenomen, bekend als de ‘lex-Van Oven’, die bepaalde dat de handelingsonbekwaamheid van een getrouwde vrouw moest worden opgeheven.

Ankie Broekers Knol Leeftijd

75 Years