Andre Van Duin Ziek | Adrianus Marinus Kyvon , bekend onder zijn artiestennaam André van Duinis een Nederlands komisch acteur, singer-songwriter, auteur, tv-presentator, televisie in Nederland geboren regisseur, televisieproducent en scenarioschrijver.

Andre Van Duin Ziek
Andre Van Duin Ziek

Van Duin is een van de bekendste entertainers van Nederland, met een carrière van bijna zes decennia.Adrianus Marinus kreeg vorig jaar de diagnose darmkanker, in plaats van het jaar daarop.

Helaas is dit niet helemaal goed nieuws, omdat het betekent dat de aandoening minder vaak wordt geïdentificeerd. Bij André van Duin werd eerder dit jaar kanker geconstateerd. “Ik heb pech gehad, maar ik ben er doorheen gekomen.”

Van Duin wordt dit jaar door de Maag Lever Darmstichting en de Darmkankerstichting voorgedragen als ambassadeur voor de Darmkankermaand, die deze week van start gaat.

Hij is immers een ervaringsdeskundige; vorig jaar kreeg hij de diagnose darmkanker, of beter gezegd, hij ontdekte dat hij de ziekte zelf had. Het was vanwege mijn uitspraak ‘Je moet wat vaker terugkijken’ die ik op televisie deed na de diagnose darmkanker dat ze me benaderden.

Het feit dat ik in het toilet keek, heeft mijn leven gered. Ik zag een plas bloed in de lucht zweven. Ik dacht bij mezelf: “Dat klopt niet.” Af en toe is er een aambei of een ader die springt, maar de volgende dag was het hetzelfde als voorheen.

Op de derde dag werd mij een darminspectie aanbevolen door mijn arts, die ik kort na mijn eerste bezoek had. Toen werd vastgesteld dat ik een tumor in mijn darmen had.”

André van Duin, 73, is vorige week discreet geopereerd aan darmkanker in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam, aldus medische functionarissen.

De operatie is voorspoedig verlopen en de komiek en omroep Heel Holland Bakt is teruggekeerd naar zijn thuis in Nederland.

Het overlijden van Van Duins echtgenoot Martin Elferink aan botkanker is vandaag precies een jaar geleden. Als gevolg daarvan koos hij ervoor om de hele procedure te zwijgen. De Telegraaf citeert hem als volgt: “Ik kan zulke medelijdende ogen niet tolereren.”

Van Duin hield zijn toestand de afgelopen maanden voor zoveel mogelijk mensen geheim. “Ik vind het leuk als mensen me uitlachen in plaats van dat ze meteen denken:

‘Oh mijn god, zijn echtgenote is dood, zijn geliefde Corrie van Gorp is dood, en nu heeft hij ook kanker’ als ze me zien. Dan word je er een van die mensen. zielige bejaarde stand-up comedian”

Andre Van Duin Ziek

In 1964 maakte Van Duin zijn historische doorbraak. Hij deed mee aan AVRO’s talentenjacht Nieuwe oogst, met als doel nieuw muzikaal talent onder de aandacht te brengen bij het Nederlandse publiek.

Hij werd tweede in de competitie. Van Duin maakte zijn opwachting in de show als een opnameparodist. Tijdens het eerste evenement trad hij op op een zes minuten durende gemengde opname van Amerikaanse en Britse hitnummers, evenals zijn eigen grappen en imitaties van andere artiesten, die allemaal een wild gelach uitlokten bij het publiek.

Van Duin voltooide de voorstelling door een kippendans in een cirkel te simuleren, wat een parodie was van de hit “Surfin’ Bird”, die vorig jaar een hit was geweest.

Ondanks dat Karel Prior stelde dat de voorstelling niet “bijzonder creatief” was en dat Van Duin een laan inging die al door Wim Sonneveld en Tom Manders was ingevuld, had de voorstelling een grote maatschappelijke invloed.

Als gevolg hiervan werd Van Duin uitgeroepen tot winnaar van de show met 71 punten, waardoor er een gat van 13 punten overbleef tussen hemzelf en de tweede in de competitie.

In ruil voor het winnen kreeg hij de kans om zijn debuutsingle “Hé Hé, ik ben André” uit te voeren in het populaire televisieprogramma Zaterdagavondshow, gepresenteerd door vader en dochter Willy en Willeke Alberti.

Tijdens de behandelingen werkte Van Duin verder aan zijn projecten. Zo presenteerde hij Heel Holland Bakt als “gewoon” Heel Holland Bakt. “De weinige personen die verantwoordelijk waren voor het regelen wisten waarom de dagen soms werden veranderd, maar de overgrote meerderheid niet.”

Ondanks dat de ziekte zijn tol heeft geëist, maakt Van Duin het gezien de omstandigheden goed. Hij zal het nog even rustig aan moeten doen, maar hij heeft veel dingen op de planning staan.

“Martin heeft ervoor gezorgd dat ik een slechte dag heb vandaag. Gelukkig is er ook goed nieuws om met jullie te delen. Om Dik Voormekaar te parafraseren: ‘yep, here we are again!'”

De ziekte van Van Duin’s man dwong hem zijn activiteiten eind 2019 stop te zetten. In de eerste maanden van 2020 is Van Duin’s man overleden.

Andre Van Duin Ziek
Andre Van Duin Ziek

Zijn eerste optreden op televisie in 2020 was in een van de laatste afleveringen van De Wereld Draait Door, de populairste chatshow van Nederland, die in maart 2020 zou eindigen.

You may also like...