Blogs Trending

Adriaan Van Dis Ziek

Adriaan Van Dis Ziek | Adriaan van Dis is een schrijver uit Nederland. Nathan Sid, een novelle gepubliceerd in 1983, markeerde zijn literaire debuut. In 1995 werd zijn roman Indische Duinen, die qua verhaal een vervolg is op zijn debuutnovelle, genomineerd voor meerdere vooraanstaande literaire prijzen, waaronder de Nobelprijs voor de Literatuur.

Adriaan Van Dis Ziek
Adriaan Van Dis Ziek

De hartproblemen van Adriaan van Dis zijn onder controle dankzij medicijnen die hij slikt. Momenteel lijdt hij echter aan een aanhoudende longaandoening, wat inhoudt dat de schrijver in deze coronaperiode extra voorzichtig moet zijn.

Adriaan van Dis zou niet meer hoeven te werken, maar de succesvolle schrijver – die in 1983 zijn literaire debuut maakte met de roman Nathan Sid – heeft nog genoeg stof om mee om te gaan.

Voorbeelden zijn het schrijven van het boek KliFi – Woede in de Republiek der Nederlanden in het voorgaande coronajaar, dat onlangs binnenkwam op nummer twee op de New York Times Bestseller 60-lijst.

In KliFi, een afkorting van Climate Fiction, stelt Adriaan zich een toekomst voor waarin De Oranjes uit Nederland zijn verdreven, het land wordt overspoeld door een orkaan en iedereen zwijgt uit angst voor lange tenen en korte lontjes.

Adriaan wil zich privé niet laten meeslepen door pessimisme, ondanks dat hij de huidige situatie niet erg prettig vindt. ‘Als ik alleen maar boze mensen om me heen zie, maak ik een deal met mezelf: ik ga vandaag vijf keer beleefd zijn’, zeg ik tegen mezelf. ‘Het maakt een enorm verschil’, vult Adriaan aan in Margriet.

Nadat het eerste alarm was verdwenen, kon Van Dis ontspannen en genieten van de rust en stilte van Amsterdam. In mijn vorige leven heb ik lange tijd op de Wallen gewoond en had ik de indruk dat ik de Wallen had heroverd. Van Dis had geen last van de dagelijkse toestroom van toeristen. “Ik heb echt genoten van die stilte.”

Volgens de auteur dachten veel mensen dat hun leven beter zou worden door de Corona-crisis, maar inmiddels is duidelijk geworden dat dit niet het geval is. “Er is absoluut niets. Dat laat zien hoe feilbaar we zijn.

Adriaan Van Dis Ziek
Adriaan Van Dis Ziek

Ik weet zeker dat ik niet beter ben dan de rest van jullie. We dachten ook dat we ons als team zouden kunnen verbeteren. We zeiden dat we minder zouden vliegen, reis minder op deze manier, en reis minder op die manier. TUI daarentegen maakte een enorme vlucht zodra het mogelijk werd om een ​​reis te plannen.”

Daarnaast is hij vooral bekend als presentator van zijn eigen bekroonde televisietalkshow Hier is… Adriaan van Dis, die liep van 1983 tot 1992. Hij heeft ook een aantal uitstekende bekroonde televisiedocumentaires gepresenteerd. de jaren.

Zijn voornaamste focus gedurende de vroege jaren 1990 was reisliteratuur. De roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die opgroeit in een sfeer van heimelijke pijn, kwam uit in 1994 en werd een bestseller in Nederland.

Bekroond met de Gouden Uil en de Trouw Publieksprijs, evenals nominaties voor de Librisprijs, de AKO-prijs en de Aristeionprijs, heeft dit boek veel aandacht gekregen. In 1999 kwam de roman Dubbelliefde op de markt.

Familieziek, een roman-in-scènes, ontving overweldigend positieve recensies van critici. In 2004 publiceerde hij het boekenweekessay Onder hetzink. Een Parijse abcdaire is een soort abcdaire.

De romans De Wandelaar en Leeftocht verschenen voor het eerst in 2007. Tikkop, een roman die genomineerd was voor de Libris Literatuurprijs, verscheen in 2010 en oogstte veel bijval.

Eind november 2011 verscheen Stadsliefde, een roman waarin de stad Parijs een grote rol speelt en waarin Van Dis een aantal jaren heeft gewoond. uitgebracht, waarvoor hij in 2015 de Libris Literatuurprijs ontving. In datzelfde jaar werd hem de Constantijn Huygensprijs toegekend voor zijn hele oeuvre.

Adriaan Van Dis Ziek
Adriaan Van Dis Ziek

Toen zijn op India geïnspireerde verzamelboek De Indie boeken in 2012 werd gepubliceerd, verstevigde Van Dis zijn positie als een van de meest opvallende tweede generatie auteurs op het gebied van Nederlands-Indische literatuur.

You may also like...